Jókai idézetek, érdekességek

Hol lakott Jókai

1825. Révkomárom, Vármegyeház utca

A szomszédok által néma háznak nevezett épületnek csak befelé, az akácos, gyümölcsös udvarra nyílt ablaka. Ezt bérelte apja, Jókay József.

1826. Révkomárom, Szombati és Nagy Mihály utca sarka

1600 forintért vette a család Sárközy Józseftől és Domonkos Lídiától. A rozoga ház helyére újat építettek.

1835-37. Pozsony, Szél u.

A Zsigmondy féle házban lakott cseregyerekként. Zsigmondy Sámuel evangélikus líceumi tanárnál lakott. Schröer Tobiás godofréd volt a tanára, aki szigorúan óvta az ifjakat a magyar beszédtől és irodalomtól; a német nyelven kívül jól megtanult latinul és a görögbe is belekezdett; kitűnő tanuló volt.

1841-42. Pápa, Jókai utca 13.

Klára Sándornál fogadott Jókainak szállást a bátyja az akkori Hosszú utcában a Klára házban. Itt ismerkedik meg Petőfivel.

1843. Kecskemét

Gyenes Mihály városi inzsellérnál fogadott szállást. Jogot tanult.

1844. Révkomárom

Asztalos István fiskálisnál segédként dolgozott.

1845. Budapest

Molnár József és Wrhovszky Sándor jurátusa, leteszi az ügyvédi vizsgát.

1847-48. Budapest, Dohány u. 373.

A Schiller ház első emeletén laktak együtt Petőfivel és annak feleségével, az Aranysasból hozatták az ebédet. Itt született meg a Nemzeti dal.

1849. Debrecen, Miklós u. 9

A forradalom alatt lt itt feleségével. (Csapó utca?)

1849. Tardona

A háború után bújdosott Tardonán az erdős hegység elrejtett völgyi falujában. Csányi Béni földbirtokosnál húzta meg magát és itt élt, leginkább festéssel foglalkozva fél évig.

Budapest, Zugliget

Az Adlicser vendéglőben fogadott szobát és Sajó álnéven írta a Bújdosó naplóját.

Budapest, Múzeum körút

Akkoriban Országház út. A Magyar utcára vezető átjáróházban lakott feleségével és két cseléddel. Itt íródott az Erdély aranykora, a Törökvilág Magyarországon, A janicsárok végnapjai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán. Itt szerkesztette a Vasárnapi Újságot Pákh Albert álnéven.

1853. Budapest, Svábhegy

Svábhegyen épített villája az egyik legszebb nyaraló volt a hegyen. Itt nyaralt az ötvenesévek végéig, amikor kocsma nyílt a villa közvetlen közelében, aminek zajától nem bírt aludni.  A ház egyszerű volt. A város felé néző oldala volt az egyetlen ékessége a vadszőlővel befuttatott verandával; ebből nyílt az örökzölddel benőtt dolgozószoba, benne széles asztal, mellette fonott szalmaágy. Ilyen szalmaágya volt kint a kertben is, kedvenc rózsái között. Jókai sokat kertészkedett.

1857-60. Budapest, Magyar utca 21.

Megvette a házat az anyai örökségből 18000 forintért. Az ablakok a Károlyi kertre nyíltak. A házban lakott Szigligeti Ede és Szerdahelyi Kálmán is.

1860. Budapest, Schmidt-Unger ház

 

1868-82. Budapest, Baross u. 98

Akkor Külsőstáció u 80. Jókai 12000 forintért vette a házat. Ez volt a híres sárga ház, egyszerű, igénytelen, földszintes ház volt. Egyetlen dísze szép udvara volt, befásítva, mint a falusi kúriák. 14 szoba volt egymás mellett, ezek között a legalkalmatlanabb volt Jókaié. Itt született A kőszívű ember fiai (1869), a Fekete gyémántok (1870), az Eppur si mouve (1872), az Aranyember (1873), A névtelen vár (1876), a Rab Ráby (1879).

1873. Balatonfüred

Villát építtetett Huray István fürdőorvos háza mellé.

1882. Budapest, Rákóczi út

Akkor Kerepesi út. Ma az Uránia mozi áll az akkori ház helyén. Itt halt meg Jókainé Laborfalvi Róza .

Budapest, Főherceg Sándor u 6 vagy 36.

 

1892-99. Budapest, Bajza u 21

Ez Jókai vejének, Feszty Árpádnak aháza. Pajkos, víg élet folyt itt; bohém emberek gondtalan, derűs boldogsága.  Szép, szellős egyemeletes villapalota bájos kerttel. A földszinten Fesztyék laktak. Itt volt a műterem is, míg az emeleten egyedül Jókai lakott. Csinos ebédlőben pompás faragású velencei bútordarabok, nagy dolgozószobájában a híres könyvszekrények és a kagylógyűjtemény. Vendégek egész sora látogatja meg itt. Kedvencei a tarok-partie: Tisza Kálmán, Nedeczky István, Gajári Ödön stb. Kedvenc ételeit főzik, kedvenc dalait éneklik előtte, ellesik legtitkosabb vágyait is. Itt érte meg 70-ik születésnapját.

1899-1904. Budapest, Erzsébet körút 44. II. emelet 15-17

Itt élt utolsó éveiben második feleségével, Nagy Bellával a Berger Leó házban a körút és a Dob utca sarkán.

 

Forrás:

Ahol 70 millió betű született
Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái

komment
2011. február 02.
süti beállítások módosítása